A Zeneakadémia nagytermi színpadának rezgésakusztikai szimulációja

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Augusztinovicz Gusztáv Fülöp
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rekonstrukciója során felmerült a Nagytermi pódium rezgésakusztikai vizsgálata. A pódium szerkezete elöregedett, ezért szükségessé vált a tudatos újratervezése és cseréje. A diplomamunkám során az építész és a statikus tervező számára nyújtottam segítséget az új színpad kialakításához.

A munka első lépéseként rezgésakusztikai méréseket végeztünk a régi pódium szerkezetén. Ezen eredmények kiértékelése után MSC.Patran programcsomag segítségével egy véges analízis modellt készítettem, mely modell eredményei alátámasztották a mérési adatokat. Következő lépésként a modell új igényekhez történő igazításával vizsgáltam a változásokat a frekvencia függvényében.

Megállapítást nyert, hogy a pódium alátámasztó szerkezetének szerepe az akusztikában nem meghatározó. Továbbá a padlóra támasztott hangszerek által a szerkezetben keltett rezgések kismértékben járulnak hozzá a hangtérhez, de a léghangok részleges elnyelése és másodlagos lesugárzása nem zárható ki. Így kompromisszumos megoldás javasolható, mely kielégíti egy modern előadóterem igényeit és csak kismértékben változtatja meg a régi közkedvelt pódium akusztikai jellemzőit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.