A cseh-szlovák-magyar piac-összekapcsolás bővítési lehetőségei

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Divényi Dániel Péter
Villamos Energetika Tanszék

A szervezett villamosenergia-piacok vagy áramtőzsdék a piaci szereplők számára olyan kereskedési lehetőséget biztosítanak, ahol meghatározott termékekkel meghatározott időben többnyire másnapi villamosenergia-kereskedést folytathatnak.

Az áramtőzsdék összekapcsolása a piacok liberalizációjának következő lépcsőfoka, amely a piaci szereplők bevételének növekedésén felül a határkeresztező kapacitásokat is jobban kihasználja.

Ezen dolgozatban a magyar, lengyel és román áramtőzsdét hasonlítom össze a termékek, árak és további fontos szempontok szerint. A három tőzsde az összehasonlításának aktualitása van, hiszen a közeljövőben a Lengyel és a Román tőzsde csatlakozik fog a Cseh- Szlovák- Magyar áramtőzsdék piac- összekapcsolásához.

A szakdolgozatom első részében a szervezett villamosenergia- piacot mutatom be általánosan. A második részben a piac- összekapcsolást ismertetem. Utána három áramtőzsdét hasonlítok össze egy piac-összekapcsolás fontos szempontjai szerint. Továbbá bemutatásra kerül a lengyel áramtőzsde és a Nordpool piac-összekapcsolása. Végül a magyar és a román áramtőzsde ár alapú piac-összekapcsolását mutatom be, egy adott napon beadott ajánlatok segítségével a tanszéken található program segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.