A diszkriminancia analízis alkalmazása kérdőívvel gyűjtött adatok feldolgozására SPSS-sel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ketskeméty László
Számítástudományi és Információelméleti Tanszék

A hétköznapokban egyre többet hallani arról, hogy mennyire fontos az adatgyűjtés, az adatelemzés, és ezek információvá alakítása. Gondoljunk csak a mindennapi életünkre: milyen sok adatot gyűjtünk egy utazás, egy telefon, vagy akár egy kenyérpirító vásárlásakor. Az adatgyűjtés és -elemzés olyan területeken van jelen a teljesség igénye nélkül, mint a műszaki-tudományok, közgazdaság-tudomány, pénzügy, pszichológia, szociológia, vagy az orvostudomány. Az adatgyűjtés és ezen adatok feldolgozása minden területen lényeges.

Az adatgyűjtésnek számos formája létezik. Többek között a személyes kérdőíves megkérdezés (utcán, bevásárlóhelyen stb.), a telefonos megkérdezés, a postai kérdőívek, a tesztelés, megfigyelés.

Nélkülözhetetlen a helyes adatelemzési stratégia meghatározása, vagyis annak a módszernek a kiválasztása, amivel az adatokat elemezni fogjuk. A diplomamunkámban a kérdőíves vizsgálatokkal gyűjtött adatokon, általam végrehajtott egyik alapvető adatelemzési módszerrel, a diszkriminancia-analízissel foglalkozom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.