A felhasználói élmény értelmezése és tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Sógorné Dr. Balla Katalin
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A felhasználói élmény (UX) egyre gyakoribb fogalom a szoftverfejlesztésben. A felhasználói élmény kutatása mára már a szoftverfejlesztő cégek többségénél folyamatosan jelen van, minden készülő szoftvert igyekeznek úgy fejleszteni és javítani, hogy végül a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsák.

A felhasználói élmény tervezése és mérése azonban nem egyszerű. Nehéz megállapítani, hogy egy termék mikor jó minőségű felhasználói élmény szempontból, és az sem egyértelmű, hogyan lehet ezt javítani, mivel a különböző szabványok egyelőre csak kis mértékben definiálják a UX mérhetőségét. A tervezésnél fontos megérteni ennek a fogalomnak a jelentését és azt, hogy milyen elemeket tartalmaz, valamint, hogy ezek az elemek hogyan tehetők a szoftver mérhető minőségi jellemzőivé, amelyek ellenőrizhetők a rendszer átadásakor.

A szakdolgozat a felhasználói élmény tervezésének világába nyújt betekintést, a fogalom, az egyes részei, valamint az egyéb minőségi jellemzők definiálásán keresztül. Ezen kívül bemutat egy folyamatot, amely segíti a fejlesztőt abban, hogy a felhasználó igényeit figyelembe véve tervezze és valósítsa meg a szoftvert, valamint kísérletet tesz a felhasználói élmény mérésére is. A tervezési folyamatot az általános bemutatás mellett egy saját fejlesztésű szoftver tervezésén keresztül meg is valósítom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.