A feszültség alatti munkavégzés eszközeinek átvételi és periodikus vizsgálatai

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

Napjaink egyre növekvő energiaigényeinek kiszolgálására egyre radikálisabb változtatások és újítások kerülnek bevezetésre a villamosenergia-iparban. Mint tudjuk, a villamosenergia-szolgáltatás legfőbb feladata a villamos energia üzembiztos, minőségi és gazdaságos előállítása, valamint annak a fogyasztókhoz való eljuttatása. Továbbá egyre inkább előtérbe kerül a villamosenergia-rendszer gazdasági vonatkozása is.

Mindezek ellenére az üzemvitel rendszeres és esetenkénti megszakításai elkerülhetetlenek (pl.: üzemzavari kiesések és azok elhárítása vagy a berendezések és a hálózat tervszerű megelőző karbantartási munkálatai). A feszültség alatti munkavégzés lehetővé teszi, hogy egyes feladatok kikapcsolás nélkül zavartalan üzem közben legyenek végrehajthatóak, így növelve az ellátás folyamatosságát és csökkentve a műszaki-gazdasági veszteségeket.

A feszültség alatti munkát végzők biztonságának érdekében a munkaeszközöket és egyéni védőeszközöket az első használatba vétel előtt, majd bizonyos időközönként vizsgálni kell. A BME VET Nagyfeszültségű Laboratóriumában a FAM oktatásán túl e vizsgálatok is folyamatos feladatot képeznek, ezért szükségessé vált a szükséges mérési elrendezések végleges kialakítása.

Diplomamunkámban bemutatom a FAM munkamódszereit és előnyeit, valamint a fent említett villamos vizsgálatok követelményrendszerét. Bemutatom továbbá az általam - a vonatkozó szabványok szerint-, megtervezett mérési elrendezéseket, azok már megvalósult formáját és a mérési eredményeket, amelyek elvégzésére alkalmam nyílt és elemzem az esetleges továbbfejlesztési irányokat, lehetőségeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.