A feszültség alatti munkavégzés gazdasági kérdéseinek vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tamus Zoltán Ádám
Villamos Energetika Tanszék

A feszültség alatti munkavégzés (röviden FAM) a villamosenergia-szolgáltatás szünetelése nélküli, magasabb színvonalú kiszolgálásának egyik korszerű technológiai eszköze. Alkalmazásával csökkenthető a tervezett szerelési munkálatok miatti áramszünetek száma, illetőleg a preventív karbantartás miatt a nem tervezett kiesések száma is csökkenthető.

A liberalizált piac során a nagyobb verseny miatt növekszik annak az igénye, hogy minél kisebb legyen a fogyasztói zavarok hatása és időtartama a karbantartások miatt. A határon átmenő növekvő méretű kereskedelem miatt olyan eljárást kell keresni, amely a szűkös kapacitásokat karbantartások esetén se korlátozza olyan mértékűre, hogy jelentős jóléti veszteségeket szenvedjenek el a piaci szereplők. Ennek megoldására a feszültség alatti munkavégzés alkalmas módszer, amely során nem kell a távvezetéket lekapcsolni a karbantartás esetén.

A diplomamunkában ennek az előnyeit mutatom be, illetve ennek a módszernek a felhasználását vizsgálom meg gazdasági vonatkozásban a szlovák-magyar piac-összekapcsolás miatti határkeresztező kereskedelem esetében.

A diplomamunka elején bemutatom a FAM munkamódszereit, műszaki és gazdasági előnyeit legfőképpen a nagyfeszültségű távvezetékek esetében. A következő fejezetben bemutatom a szervezett villamosenergia-piacot, illetve több piac-összekapcsolását. Utána bemutatom a határkeresztező kapacitás kiszámításának módszerét, majd végül összehasonlítom a határkeresztező kereskedelem szűkülete okozta torlódásos órák és a nem torlódásos órák közötti eltéréseket, illetve az összes szereplő által elszenvedett társadalmi jólétveszteséget a torlódásos órákban.

Az utolsó fejezetben kiszámítottam a hagyományos feszültségmentesítéses karbantartás és a FAM módszer esetén a határkeresztező kapacitás okozta társadalmi jólét veszteség különbségeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.