A feszültség alatti munkavégzés hatásának vizsgálata a MEKH mutatószámaira

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A mai világban az energiaéhséget egyre nehezebb és nehezebb lesz kielégíteni. Az áramszolgáltatóknak fontos, hogy mindig megbízhatóan, és konstans színvonalon szolgáltassák a fogyasztók számára az energiát. Azonban ez lehetetlen lenne abban az esetben, ha karbantartási, javítási munkálatok miatt, folyamatosan kikapcsolásokat kellene alkalmazni a hálózaton. Ezzel jelentős bevételkiesést szenvednének el, valamint a felhasználói elégedettség és az áramszolgáltató felé tanúsított bizalom is csökkenne. Ezen problémákra egy lehetségest megoldást nyújt a feszültség alatti munkavégzés. Ezen munkamódszerrel úgy lehet a hálózaton munkálatokat végezni, hogy nem kell a hálózatrészt feszültségmentesíteni, így kiesés sem lesz, s ezáltal a szolgáltatás színvonala állandó marad.

A szolgáltatás színvonalát, minőségét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (röviden MEKH) mutatószámai szabályozzák. Az áramszolgáltatóknak jól átgondolt érdekük ezen mutatószámok alacsonyan tartása, hiszen ezzel az ő munkájuk színvonalát osztályozzák. A szakdolgozatban két mutató számítása kerül bemutatásra. Egyik a MEKH 1 mutató, amely a fogyasztói kiesések számát mutatja be, a másik pedig a MEKH 2 mutató, amely a kiesések idejét vizsgálja.

Nyilvánvaló, hogy a FAM technológia segítségével, ezen mutatók értékei javulnak, hiszen minél több munkát végeznek el FAM-ban, annál kevesebb lesz a fogyasztói kiesés. A szakdolgozat azt kívánja bemutatni, hogy hogyan változnának a mutatószámok, abban az esetben, hogy ha néhány, tipikusan FAM munkálatot feszültségmentes állapotban végeznének el. Ebben az esetben természetesen a fogyasztói kiesések száma, illetve a kiesések ideje nőne, ebből következően a mutatók értékei romlanának, ellentétben a FAM technológiával, amelynek segítségével a mutatószámok értékei alacsonyan tarthatók.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.