A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. MSE2 osztályán működő SMT Centrum alapanyag ellátásának automatizálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Rakos Balázs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A projektem célja a hatvani Bosch gyár MSE2 csarnokának automatikus NYÁK (nyomtatott áramkör) rendelési koncepciójának kialakítása volt. A koncepció létrehozásához először is meg kellett értenem a jelenleg működő rendszer folyamatait.

Első lépésként tanulmányoztam az MSE2 csarnok anyagellátási rendszerének fejlődését. Elkészítettem a különböző rendszerek folyamattérképeit, melyek segítettek a jelenleg működő anyagellátási koncepció megértésében. Megvizsgáltam a csarnok északi és déli részrendszereinek különbségeit, és kifejtettem egy egységes rendszer kialakításának előnyeit és feltételeit. A projektem fő célja a csarnok automatikus NYÁK rendelési koncepciójának kialakítása volt, melyhez nélkülözhetetlen a részrendszerek sajátosságainak és működésének megértése.

Bemutattam a salzgitteri Bosch gyárban már működő automatikus alkatrészrendelő rendszert, a Smart Replenishment Service-t (SRS), amelyet a hatvani gyár is át szeretne venni, és elemeztem az MSE2 csarnokba való bevezetésének várható következményeit.

Elkészítettem a hatvani gyár NYÁK kezelési folyamatának folyamattérképét, melynek két célja volt. Először is segítséget nyújtott a jelenlegi anyagrendelési rendszer hibáinak felkutatásában. Hét kisebb-nagyobb hibát találtam a jelenlegi rendszerben, melyek megoldására javaslatokat tettem. A térkép másik célja a NYÁK rendelési koncepcióm a gyár többi részlegével való kapcsolatának vizualizálása volt. Létrehoztam a csarnok északi és déli részrendszerének automatikus NYÁK rendelési koncepcióit, amelyeket a megértés könnyítése érdekében folyamatábrákon ábrázoltam. Elkészítettem mindkét koncepció szimulációját LabVIEW-ban, amely két célt szolgál. A LabVIEW-ban egyszerű kezelőfelületet készíteni a programokhoz, amely megkönnyíti az ötletem bemutatását az MSE2 csarnok vezetésének. A szimuláció másik előnye, hogy szoftverspecifikációként is használható, amelyet meg lehet mutatni a szoftverfejlesztőknek, akik a koncepció SRS-be való beépítésével lesznek megbízva.

A projektem végén az SRS egész csarnokra való kiterjesztésének feltételeit tárgyaltam, és kifejtettem, hogy milyen változtatások szükségesek a jelenlegi rendszerben az SRS hatékony bevetésének érdekében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.