A jövő mobil Internetének skálázható architektúrái

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bokor László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A mobilinternet felhasználók száma lényegesen gyorsabban növekszik a vezetékes internet felhasználókhoz képest. A mobil adatforgalom növekedése lényeges hatást gyakorol a cellás hálózatokra. Új mobil alkalmazások, különböző hozzáférési technikák (HSPA, LTE, Wi-Fi, stb.) és a folyamatosan növekvő új felhasználói igények kiszolgálása jelentős problémát okoznak a mobilszolgáltatóknak. A mobilhálózati architektúrákat alapvetően hangszolgáltatásokra tervezték, az adatszolgáltatások támogatása később, centralizált elemekben került megvalósításra. A jelenlegi mobilhálózatok nem képesek hatékonyan kiszolgálni a felhasználói igényeket, rugalmatlanok és nem költséghatékonyak. Az elavult hierarchikus rendszereket leváltják az elosztott vagy ’’flat” típusú rendszerek.

A jövőbeli hálózati architektúrák valós időben képesek adaptálódni a dinamikusan változó környezethez, a felhasználók mozgásából adódó gyakori cellaváltásokhoz, jobban vezérelhetőek és skálázhatóbbak, valamint hatékonyabb forgalomszabályozást valósítanak meg. Az architektúrákon belül újabb szolgáltatások bevezetésére van lehetőség, miközben képesek garantálni a megfelelő szolgáltatásminőséget. A szoftver alapú mobil hálózatok (Software Defined Networks) bevezetésével a hálózat menedzselése lényegesen egyszerűsödik. A 3GPP által specifikált EPC (Evolved Packet Core) hálózat közös platformot határoz meg az eltérő hozzáférési technológiák hatékony kezelésére és IP hálózatra való csatlakoztatására. Az olyan kommunikációs protokollok, mint például az OpenFlow, magas szintű útvonalválasztást tesznek lehetővé egy központi vezérlő segítségével.

Diplomamunkám során a jövő mobilhálózatának architektúráit tanulmányozom és vizsgálom meg. Az INET/OMNET++ szimulációs környezet segítségével különböző OpenFlow alapú hálózatokat valósítok meg és értékelem őket teljesítményük és skálázhatóságuk alapján.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.