A képi és vérminta alapú izotópdiagnosztikai vese clearance meghatározás megbízhatósági elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szlávecz Ákos
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Kivonat diethylene-tetra-amine-pentaacetic-acid

A nukleáris medicina a radioaktív készítmények diagnosztikai célú felhasználásával foglalkozó tudományág, amely a Hevesy György által kidolgozott radioaktív nyomjelzési technikán alapszik.

A radioizotópos vizsgálati technikák alapvetően az alkalmazás módja szerint lehetnek in vitro (kémcsőben) és in vivo (élő szervezetben) eljárások. Az urogenitális rendszer izotópdiagnosztikai eljárásai közül a vesék vizsgáló módszerei (statikus, perfuziós és dinamikus renográfia, clerance meghatározás) diagnosztikai információt adnak mindkét, illetve szeparált veseműködés megítéléséhez.

A glomeruláris és tubuláris funkció kvantitatív meghatározására szolgálnak a vese clearance meghatározási vizsgálatok, amelyek lehetnek izotópos és nem izotópos eljárások, illetve vérminta alapú (in-vitro) és gamma kamera alapú módszerek (in-vivo).

Azon anyagok, amelyek elsősorban a glomerulusokon keresztül szűrődnek ki (pl. a vese bizonyos izotópdiagnosztikai vizsgálatainál alkalmazott DTPA, dietilén-tetraamino-penta-acetát), alkalmazhatóak a GFR (glomeruláris filtráció ráta) mérésére. A GFR érték meghatározásának differenciál diagnosztikai, prognosztikai szerepe van a cukorbetegségben, vese elégtelenségben, hipertóniában szenvedő betegek esetében, valamint kiemelten fontos paraméter a dialízis megkezdése ill. a vese transzplantáció megindítása, követése szempontjából.

A diplomamunkámban a vérminta alapú és a képi alapú GFR (Glomeruláris Filtrációs Ráta) meghatározási módszerek retrospektív összehasonlítását végzem 90 beteg renográfiai vizsgálata alapján.

A vizsgálódásom célja a GFR meghatározási módszerek összehasonlító elemzése mellett a különböző feldolgozó diagnosztikai algoritmusok jóságának, megbízhatóságának a vizsgálata.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.