A környezeti és extraterresztriális UV sugárzás biológiai hatásának mérése nukleinsav tartalmú rendszereken

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó József
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Az ultraibolya sugárzás élő szervezetre kifejtett hatásának jobb megértése elősegíti az orvostudomány fejlődését az egészségvédelmen keresztül, környezetre gyakorolt hatásának ismerete pedig a globális klímaváltozás jobb megértését teszi lehetővé. A Semmelweis Egyetem Biofizikai Kutatócsoportjának a Nemzetközi Űrállomáson elhelyezett kísérleti uracil vékonyréteg mintái az RNS-világ hipotézisből kiindulva hivatottak a biológiai rendszerek túlélési lehetőségeit modellezni mind a világűrben, mind pedig az egyes bolygókon (elsősorban a Marson). A módszer lényege, hogy az uracil réteg optikai sűrűsége ultraibolya sugárzás hatására megváltozik, és ez a változás arányos a besugárzott dózissal. Ezt spektrofotométerrel detektálhatjuk.

Munkám fő célja az említett kísérleti berendezés műholdfedélzeten elhelyezhető automatikus eszközzé fejlesztése során felmerülő tudományos

kérdések megválaszolása és problémák kiküszöbölése.

Míg az eddigi módszer a passzív mérés után földi kiértékelést tett szükségessé, ami kizárta a folyamat dinamikájának vizsgálhatóságát, az új módszerrel tetszőleges pillanatban végezhetünk kiértékelést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.