A legközelebbi anycast csoporttagok eléréséhez szükséges ugrásszám vizsgálata különböző anycasting alkalmazások esetén

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bokor László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A mai felgyorsult világban a hálózati szolgáltatások eléréséhez szükséges idő fontos tényezővé vált az általános Internet használók körében, vagy akár vállalati környezetben is. A másik fontos elvárás a hálózati szolgáltatásokkal szemben a minél nagyobb rendelkezésre állási idő. Sok alkalmazás esetében akár minimális szolgáltatás kiesés sem megengedhető. Az anycasting adástípus használatával csökkenthető a szolgáltatás eléréséhez szükséges idő, és növelhető a rendelkezésre állás.

Az anycasting egy olyan adástípus, amely során több eszköznek ugyanaz az a címe. Az erre a címre küldött csomagok az eszközök közül a legközelebbihez jutnak el.

Az Internet növekedése miatt egyre fontosabbá válik a szolgáltatások megvalósításának precíz megtervezése. Ehhez nyújt segítséget a legközelebbi anycast csoporttag eléréséhez szükséges ugrásszám analitikus vizsgálata. Az ugrásszám becslésére már létezik módszer, ami különböző típusú legrövidebb út fákban a legközelebbi anycast csoporttag eléréséhez szükséges ugrásszám eloszlásfüggvényének vizsgálatán alapul.

A dolgozatom első felében bemutatom az anycast kommunikációt, az anycast néhány általános alkalmazását, és kitérek anycast képes routing protokollokra és csoportmenedzsment megoldásokra. A dolgozat második felében bemutatom a legközelebbi anycast csoporttag eléréséhez szükséges ugrásszám becslésével foglalkozó módszert, majd ennek segítségével megvizsgálok két anycast alkalmazást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.