A magyar elosztói engedélyesek állapot felmérési módszereinek bemutatása és összehasonlítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vokony István
Villamos Energetika Tanszék

Az elmúlt években történt technikai fejlődés hatására az emberek villamosenergia-igénye világszerte jelentősen megnőtt. A villamosenergia-vételezés folytonosságának megszűnése az emberek életében több súlyos következménnyel járhat. Ennek elkerülése érdekében, az egyes országok elosztói engedélyeseinek szükséges kialakítani olyan optimális állapot felmérési módszereket, amelyeknek a segítségével képesek lesznek megállapítani elosztói hálózatuk közelítőleg valóságos állapotát.

Magyarországon a Magyar Energia és Közmű-szabályozási Hivatal célja, hogy fejlessze az elosztói engedélyesek állapot felmérési metodikáit, segítsen azok kidolgozásában, illetve megbizonyosodjon arról, hogy az engedélyesek a rendelkezésre álló összeget megfelelően, a fogyasztók hosszú távú érdekeit szem előtt tartva használják fel hálózatuk optimalizálására. Az elmúlt évek ajánlásainak hatására a magyar elosztói engedélyesek fokozatosan áttértek, áttérnek az állapot felmérés munkálatainak teljes egészében elektronikus úton való elvégzésére.

Szakdolgozatomban a magyar elosztói engedélyesek módszereinek teljes körű bemutatását tűztem ki célul. Az érdeklődő így betekintést nyerhet az itthon alkalmazott felmérések teljes menetébe, az engedélyesek által használt szoftverek leírásaiba, illetve az értékelési eljárásaikba.

Remélem, munkámmal segítségére lehetek az olvasónak abban, hogy megismerhesse Magyarország villamoshálózatát és az azon végzett munkálatokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.