A magyar villamosenergia-rendszer szekunder szabályozásának vizsgálata piaci és nemzetközi szempontok szerint

OData támogatás
Konzulens:
Faludi Andor
Villamos Energetika Tanszék

A villamosenergia-rendszer biztonságos működésének alapvető feltétele, hogy egyensúlyban legyen az erőművek megtermelt és a fogyasztók által elfogyasztott teljesítmény, illetve fontos, hogy a rendszerfrekvenciától csak bizonyos mértékben lehet eltérni. Szükség van tehát szabályozási tartalékok fenntartására.

A szabályozási tartalékok beszerzése és az üzembiztonság fenntartása mellett azok gazdaságos igénybevétele a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MAVIR ZRt.) feladata hazánkban. Az villamosenergia-piac liberalizálásának köszönhetően már lehetőség van szabályozási energia beszerzésére szomszédos szabályozási területekről.

Diplomatervemben a teljesítményszabályozási alapelvek ismertetése után vázolom a hazai tartalékpiac helyzetét, összevetve a szomszédos szlovák szabályozási területével. A magyarországi szekunder szabályozás megvalósításának vizsgálatát követően bemutatom az Európában létrejött GCC (Grid Control Cooperation) együttműködéseket, majd a német megoldás mintájára létrejött kooperációt (e-GCC), melynek Magyarország is része.

Dolgozatomban összefoglalom a magyar terület e-GCC-ben való részvételének egy éves tesztidőszaka alatti tapasztalatokat, valamint vizsgálataim alapján javaslatot teszek a hazai rendszer GCC vonatkozású továbblépéseinek lehetőségeire.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.