A manuális és szoftveres villámvédelmi kockázatelemzés összehasonlítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Az előző félévben az Önálló laboratórium tantárgy keretén belül megismerkedhettem a villámvédelmi kockázatelemzés alapjaival. A számítás a szabvány alapján igen hosszas és sokszor komplikált számításokat igényelt. Manapság mindenre létezik már előre megírt programszoftver, ami egyszerűsíti a mérnökök mindennapi tervezését.

Ebből adódóan szeretnék minél több ilyen szoftvert felkutatni és megismerni. Illetve szeretném megvizsgálni, hogy a villámvédelmi szoftverek mennyire megbízhatóak, mennyire vannak összhangban a magyar szabványokkal és jogszabályokkal. Ennek érdekében minél több kockázatelemzést szeretnék elvégezni mind kézzel mind pedig a programokkal.

Sajnos vagy szerencsére nagyon sokszínű épületek, építmények készültek eddig is és fognak a jövőben is, ebből adódik, hogy meghaladná jelen szakdolgozat kereteit, minden típusban minden mérettel, minden bemenő adattal leellenőrizni ezeket a programokat. Ezért szűkítenem kellett az összehasonlításom hatáskörét. Mint leendő kezdő tervező, célszerű az egyszerűbbtől a nehezebb tervezési feladatok felé terelődni. Ezért a vizsgálatot itt is az egyszerűbb építményekkel fogom végezni, konkrétan irodai épületek alapadatait fogom változtatni. Még így is nagyon sok változó marad, amelyre ellenőrizni kell, de mivel leegyszerűsödött a feladat, ezért vizsgált csoportra sokkal nagyobb biztonsággal nézhetem meg, hogy megbízhatóak-e a programok.

Szakdolgozatomban először ismertetem a villám kialakulásával kapcsolatos fogalmakat, fizikai jelenségeket, ezt követően részletezem a villámvédelmi kockázatelemzés szabványszerinti lépéseit, majd bemutatom az általam használt programok részletes kezelését.

Ezek után összegyűjtöm tapasztalataimat, összegzem és értékelem az eredményeket. Ezzel jómagamnak és a villámvédelem területén tevékenykedő mérnököknek is szeretnék segítséget nyújtani.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.