A microgridek hálózatra gyakorolt hatásának vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vokony István
Villamos Energetika Tanszék

Az évek során egyre növekvő villamosenergia szükséglet kielégítése a legfontosabb prioritással bír a villamosiparban. A vételezés esetleges megszűnése több esetben is súlyos következménnyel járhat. Az igények változásához a villamosenergia-rendszernek is alkalmazkodnia kell. Viszont nem mindegy, hogy ez a folyamat miként történik. A növekvő keresleti, hálózat átalakítási, megújuló energia felhasználási, politikai, közgazdasági, környezetvédelmi, illetve lakosság megítélési perspektívákat figyelembe kell venni.

Az előbb felvázolt problémára a microgridek jelenthetik a megoldást. Az általuk biztosított új típusú villamosenergia-ellátás képes kielégíteni a fokozatosan növekvő igényeket. Továbbá kialakításának köszönhetően lehetőséget biztosít a megújuló energiák integrációjára. Összességében a microgrid koncepciója modernebb, stabilabb, minőségibb villamosenergia ellátással kecsegtet.

Szakdolgozatomban a microgridek megismerését és bemutatását tűztem ki célul. A dolgozat során fokozatosan megismerhetjük a microgridek felépítését, tulajdonságait. Dolgozatom további fejezeteiben egy kórházi modell tervezésén és azon végzett szimulációkon mutatom be a működésűeket. Ezen belül is fontos szerepet kapnak majd a napenergia és a használatánál felmerülő problémák.

Remélem, munkámmal segítségére lehetek az olvasónak abban, hogy megismerhesse a microgridek működését és felépítését, illetve az általuk biztosított lehetőségeket a jövő villamosenergia-rendszeriben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.