A minőségbiztosítás menedzsment szerepe a"Smart Meter Gateway" fejlesztésében

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjú György
Villamos Energetika Tanszék

Az okos mérési rendszerek egyre jobban terjednek a villamos, földgáz, víz és más közmű hálózatokon. Mivel ez a koncepció új technológiai megoldásokat is tartalmaz, ezeket az interoperabilitás, a gazdaságos üzemeltetés miatt szabványosítani kell. A létrejött szabályozások így még igen frissek, vagy még épp tervezés alatt állnak. így kihívást jelent a minőségileg megbízható termékek tervezése és gyártása. Mivel az informatika komoly szerepet játszik az okos mérésben, hálózatokban, a német hatóságok külön kezelik és szabályozzák a mérőt és a hozzá csatlakoztatható kommunikációs egységet („Smart Meter Gateway, SMGw”).

A „SMGw” egy beágyazott eszköz, ami a nap 24 órájában rendelkezésre kell állnia. Ez az egység biztosítja a kommunikációs kapcsolatot a mérővel (mérőkkel) és a jogosultsággal rendelkező felhasználók között, akik online tudják elérni a végponti eszközöket.

Így látható, hogy milyen fontos biztosítani a „SMGw” megbízható működését. Kihívást jelent, hogy milyen módon kerül megvalósításra a 20 évet meghaladó tervezett üzemidő. A szakdolgozatomban bemutatom a minőség menedzsment szerepét a fejlesztésben, és a hozzá kapcsolódó elméleti és gyakorlati munkámat az EFR GmbH-ban.

A dolgozat az alkalmazott elektromos komponensek kiválasztási folyamatára összpontosít. Ez magába foglalja a kapcsolódó elméletet és a gyakorlati megvalósítást is. Ez a dokumentum a szakdolgozatom, de egyben informatív anyagként is szolgál a cég és a kínai gyártópartnere számára.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.