A solti középhullámú rádióadó rekonstrukciójának összehasonlító műszaki vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Horváth György
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Jelen szakdolgozat témája, mint az a címből is kiderül, a solti rekonstrukciós munkálatok elemzése, illetve a középhullámú adástechnika bemutatása.

A solti középhullámú adóberendezés a világ egyik legnagyobb teljesítményű rádió adóberendezése, mely mára kereken 40 éve üzemel töretlenül és biztosítja a Kossuth Rádió sugárzását gyakorlatilag az egész Kárpát-medencében. Azonban bármennyire is időtálló ez az elektroncsöves technológia, mostanra eljött az idő a korszerűsítésre. Ennek egyik oka, hogy egyre sűrűbbek a meghibásodások, egyre kevesebb égésórát bírnak a végerősítő csövek, illetve az új, félvezetős technológiával működő adók hatásfoka is 20-30%-kal jobb, mint a jelenleg üzemelő adóberendezésé. Ez utóbbi egy 2 MW-os adó esetén belátható módon igen jelentős szempont, ha a gazdaságos üzemeltethetőséget is szem előtt tartjuk. Ezen okok jelentették a fő motivációt az egész projekt elindítására.

Érthető módon az Antenna Hungária számára igen fontos, hogy az új adóberendezés minden paraméterében megfeleljen a – közben műemlékké nyilvánított – régi szovjet adóberendezés helyettesítésére. Megfeleljenek a minőségi paraméterei, teljesítse a Magyar Rádióval kötött szerződés követelményeit. Ezek meghatározására végeztem méréseket a régi adóberendezésen és hasonlítom össze ezen szakdolgozat keretein belül az új adó gyári átvételkor készített méréseivel.

Emellett az olvasó képet kaphat a középhullámú adástechnikáról, az antennák tulajdonságaitól az adóberendezések felépítéséig.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.