A szélenergia-hasznosítás aktuális kérdései Magyarországon. Az ötlettől a megvalósulásig.

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Péter
Villamos Energetika Tanszék

Szakdolgozatomban egy átfogó tanulmányt készítettem a szélerőművekről, mely bárki számára használható, érdekes információt nyújt. Bevezetésként leírtam hogyan keletkeznek a szelek. Ezt követően bemutattam a szelet hasznosító eszközök történetét az őskor első szélmamaitól az első modern szélerőműig. Egy, a Bakonyban létesített szélerőmű alapján kitértem a felépítésére és a működése részleteire. A továbbiakban bemutattam, hogy a különböző légáramlatok hogyan keletkeznek, azokra a felszín milyen hatással van. Megmutattam milyen egyenletekkel lehet leírni a szeleket, melyek azok a képletek, melyekkel képesek vagyunk szélsebességeket számolni különböző környezetben, különböző magasságokban. Részleteztem a szélből kinyerhető energia mennyiségét, lehetőségeit általánosan, illetve kifejezetten Magyarországra tekintve, majd ezt megpróbáltam az interneten fellelhető, jórészt amatőr mérési eredményekkel szemléltetni. Ezt követően a szélerőművek hálózatra csatlakozásának jogi, és műszaki hátterét tekintettem át, de kitértem a szigetüzemű alkalmazásra is. Bemutattam hogyan néz ki a villamos hálózat, milyen lehetőségeink vannak az egyes szintekre való csatlakozáshoz. Leírtam a csoportos telepítés lehetőségét, illetve aerodinamikai követelményeit.

Dolgozatom második felében egy meglévő szélerőmű park segítségével bemutattam milyen lépések során lehet egy parkot az ötlettől a hálózatra csatlakozásig megvalósítani. Kezdtem a szélmérési eredményekkel, területrendezéssel. Ezt követte a megvalósíthatósági tanulmány, kábelezés, nyomvonal kijelölések, kábelárkok, transzformátor állomások, illetve egy 33/120 kV-os alállomás bemutatása.

Mint minden beruházásnál, az ilyen erőművek létesítésénél is meghatározó a megtérülés, ezért készítettem egy rövid áttekintést a szélerőművek telepítésének gazdaságosságára, a költségek megoszlására. Végül szakmai gyakorlatomon szerzett tapasztalataim alapján említést tettem az üzemeltetés illetve a gyártó közötti kapcsolatról. Leírtam milyen feladatokat kell ellátnia az ügyeletes személyzetnek, illetve milyen kommunikációs infrastruktúrával épülnek fel a modern szélerőmű-parkok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.