A szerver nélküli architektúra előnyei és hátrányai egy szerver alapúval szemben

OData támogatás
Konzulens:
Filep Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A félév során elkészítettem egy programot, amely segítségével lehetőségem nyílt a szerver alapú és a szerver nélküli architektúra skálázódását vizsgálni. Az applikációt AngularJS segítségével készítettem el, míg a szerver oldali kódot Node.JS felhasználásával írtam.

A program futtatása során sikerült bebizonyítanom a két rendszer közötti skálázódási különbségeket. A tesztek eredménye alapján azt mondhatom, hogy a szerver nélküli architektúra teljesítménye jobb, mint a szerver alapúé. A saját alkalmazásomon kívül egy terhelő szolgáltatást is igénybe vettem, hogy megerősítsem az eredményem hitelességét. Az így futtatott terhelési tesztek során az előzetes elvárásaimnak megfelelően szintén a szerver nélküli architektúra került ki győztesnek.

A skálázódáson kívül más szempontokból is megvizsgáltam a rendszereket. Ezeket a szempontokat a saját tapasztalataimon kívül az interneten fellelhető anyagok alapján dolgoztam ki.

A félév végére, arra a következtetésre jutottam, hogy a szerver nélküli architektúra még fiatal ugyan, de könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy pár éven belül átveszi a vezető szerepet a felhő alapú technológiák terén a szerverektől.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.