A távvezérlés mobil eszközökön való központosítása ad-hoc hálózatok segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A napjainkban elterjedt távvezérlési módszerek alkalmazhatóságát és továbbfejlesztési lehetőségeit számos olyan tényező korlátozza, amely az alkalmazott modellből fakad. A jelenlegi megoldások függetlenül attól, hogy fizikai célhardver, vagy alkalmazás formájában kerülnek megvalósításra, azok decentralizált volta miatt, csakis adott eszközökhöz dedikáltan érhetők el. Noha léteznek univerzális megoldások, ezek egyike sem képes korunknak megfelelő interakciós szintet, egyértelműséget és megfelelő kényelmet biztosítani.

Dolgozatom során éppen ezért a jelenlegi uralkodó modellt általánosítva egy olyan megközelítést alkalmaztam, melynek lényege, hogy a felhasználó egyetlen központi entitáson keresztül lép interakcióba a távvezérelendő eszközökkel. Az alkalmazott modell, annak centrális volta miatt egyértelműsíti a távvezérlési folyamatot, amely magában hordozza annak bármilyen környezetben történő alkalmazhatóságát.

Az általam alkotott modellt interpretálva a jelenleg elérhető mobil készülékekre egy olyan rendszert (Necticon) terveztem, amelyben egyetlen központi mobil alkalmazás képes a webalkalmazások (HTML5) formájában megvalósított vezérlőfelületek megjelenítésére, valamint az azokkal történő kommunikációra. A távvezérelt eszközökkel történő kommunikáció egy ad-hoc jellegű vezeték nélküli technológia (Bluetooth Low Energy) segítésével valósul meg, melynek alkalmazásával lehetőség nyílik az eszközök távoli ki- és bekapcsolására is az IEA (International Energy Agency) irányelveinek figyelembe vételével.

A rendszer (Necticon) implementálása során Android operációs rendszeren belül valósítottam meg a mobil alkalmazást, valamint kísérleti jelleggel módosítottam olyan céleszközöket, amelyek lehetővé tették a rendszer működésének szemléltetését. Ezen felül egyszerű webalkalmazás formájában implementáltam egy olyan vezérlőfelületet, amely a céleszköz távirányítását tette lehetővé.

Noha a megvalósított rendszer nem működött teljes mértékben, a hibajelenségek forrása nem az alkalmazott modellre, vagy tervezett rendszerre vezethető vissza. Sokkal inkább tekinthető a hiba okozójának a jelenleg kiforratlan Bluetooth Low Energy stack. Ugyanakkor a rendszer egyes komponensei hibátlanul működtek, melyek segítségével sikerült alátámasztanom mind a modell, mind a rendszer létjogosultságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.