A terméktámogatás tudásmenedzsment tevékenységeinek játékszerűsítési lehetőségei SAP Cloud platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Villányi Balázs János
Elektronikai Technológia Tanszék

A játékszerűsítés, korunk egy népszerű eszköze az emberek motiválására. Főként a munkára motiválás területén értelmezett, de számos más aspektusa is van. A terméktámogatás területén alkalmazott játékszerűsítési ötletek viszonylag újnak számítanak, de hasznosságuk jelentős. Az elmúlt időszakban ez a terület teljes átalakuláson ment keresztül, így a módszerek változtatására van szükség.

A játékszerűsítés manapság használatos az üzleti életben, szoftverfejlesztés területén, de még a katonaság is alkalmazza toborzás céljából. A dolgozat elkészítése során a tudásmenedzsmentet, mint fogalmat, valamint a különböző tudásmenedzsment szoftvereket, a játékszerűsítés alkalmazását számos területen, gamification-t használó különböző alkalmazásokat és a terméktámogatási területet is vizsgáltam. Ezen vizsgált területek alapján, a diplomamunkám célja egy olyan alkalmazás tervezése és létrehozása volt nagyvállalati környezetben, ami képes a terméktámogatásban dolgozó egyének tudásmenedzsmenttel kapcsolatos tevékenységét elősegíteni, ösztönözni. Erre a célra a Reddit által kitalált pixelszínezgető játék tűnt a legalkalmasabbnak. A Reddit tesztelte is az ötletet, ami végül egymillió felhasználót vonzott. Ezzel került bizonyításra, hogy ennek a módszernek van helye a motiválásban. Az alkalmazás felépítésének tervezése során ez szolgáltatta az alapötletet.

A játékban az egyes dolgozók a tudásmenedzsment tevékenységük alapján kapott pontokból számított pixeleket kapnak, majd színüket kiválasztva képesek egy vászonra felhelyezni azokat. Ez a tevékenység csapatépítő jelleget is szolgáltat a szórakozás mellett, hiszen megtanít arra, hogy egy nagyobb cél – kép – érdekében szükséges az összefogás.

Technikailag egy teljes szoftverrendszer került megtervezésre és kivitelezésre. A frontend-en SAP UI5 technológiát alkalmaztam Fiori alapelvekre építve. Az adatbázis és backend is cloud környezetben, az SAP felhőalapú platformján került megvalósításra.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.