A védővezető-szálkisodródás jelenségének és javítási módjainak vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Németh Bálint
Villamos Energetika Tanszék

A diplomaterv célja a nagyfeszültségű távvezetékek védővezetőjén villámcsapás által okozott sérülések vizsgálata, azok feszültség alatti munkavégzéssel történő javítási lehetőségeinek elemzése.

A magyarországi gyakorlatban jelenleg nagyfeszültségű hálózaton nem végeznek feszültség alatti munkát. A jövőben - a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően - az üzembiztonság növelése mellett gazdasági szempontok figyelembe vételével hazánkban is várható a NaF FAM (ismételt) megjelenése.

A nagyfeszültségű távvezetékek esetében az egyik leggyakoribb probléma a védővezető elemi szálainak kisodródása, melynek FAM technológiával történő javítása lényegesen csökkentené az előre tervezett kikapcsolások számát.

A nagyfeszültségű távvezetékek környezetükből kiemelkedve haladnak, ezért villámcsapás által fokozottan veszélyeztetettek. Az e távvezetékeket - több funkciója mellett - villámcsapásoktól is védő védővezető elemi szálai a villámáram termikus hatása miatt gyakran olvadnak meg, emiatt gyakran lép fel az ún. szálkisodródás jelensége is.

Az egyre növekvő nemzetközi villamosenergia-transzfer hatására - a VER stabilitásának megőrzése miatt - egyre kevésbé engedhető meg egy nagyfeszültségű távvezeték kikapcsolása. A megoldást a javítási művelet feszültség alatti munkavégzéssel (FAM) történő kivitelezése jelenti. A lehetséges munkamódszerek, technológiák azonban számos élettani, műszaki és gazdasági kérdést vetnek fel. További problémát jelent a napjainkban széles körben alkalmazott optikai szálas védővezetők (OPGW) esetében, hogy a védővezető legkisebb hajlítási sugara erősen korlátozott, ezért a javításhoz használható szerelőkocsi - annak tömege miatt - bizonyos védővezető-típusok esetén nem alkalmazható.

A cél egy olyan technológia kidolgozása, mellyel a védővezető szálkisodródása biztonságosan, a rendszer stabilitásának megőrzése mellett javítható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.