A világítástechnika fejlődése a XXI. századi autóiparban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kollár Ernő
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Összefoglaló

A világítástechnika az élet számos területén, így a autóiparban is gyökeres változásokon ment keresztül. Az utóbbi évtizedben tapasztalt robbanásszerű fejlődés többek között a LED technológia fejlődésének köszönhető. Dolgozatomban áttekintem a teljesítmény LED-ek és az OLED-ek XXI. századi fejlődését, megvizsgálom a fényhasznosítási célkitűzések eddigi eredményeit, kitérek a technológiai előrejelzésekre.

Ezen dolgozaton keresztül célom a legújabb alkalmazások ismertetése, főképp az innovációs megközelítésre és a szilárd test fényforrásokra (Solid State Lightning) fektetve a hangsúlyt. Különböző vezetés-biztonságtechnikai rendszereket mutatok be, melyek segítségével nem csak kényelmesebbé, hanem biztonságosabbá is tehető a vezetés. Kitérek az intelligens vezérlőrendszerekre, automata vezetés segítő aszisztensekre illetve a jövőbeli információs szerepeket ellátó újgenerációs kijelzőkre. Az új fejlesztéseket összehasonlítottam a korábbi megoldásokkal, továbbá feltártam a technológia jelenlegi hátrányait, gyermekbetegségeit is.

Szakdolgozatom gyakorlati részeként megterveztem és kiviteleztem egy reakcióidő-mérő kísérletet, melyben egyetemi hallgatók és oktatók a P21/5W típusú féklámpaizzó és LED-es féklámpa bekapcsolódására adott reakcióidejét méri. A megépített mérőeszközzel illetve a kialakított mérési környezettel statisztikai feldolgozás után demonstrálásra került a LED technológia biztonságtechnikai előnye a hagyományos fékizzólámpás megoldással szemben, ezzel is igazolva a technológia létjogosultságát az autóipari világítástechnikában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.