A villamos hajtástechnika korszerű eszközei és topológiái

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda István
Villamos Energetika Tanszék

A villamos gépek megszületése óta az ipar rengeteget fejlődött. A korai villamos hajtások főként mechanikai konstrukciókkal felszerelve voltak képesek fordulatszámváltoztatásra. Ezek drága megoldások voltak, továbbá a sok kopó alkatrész miatt bonyolult karbantartást igényeltek.

Az 1900-as évek közepefelé megjelentek a félvezető anyagok, és a század utolsó harmadában széles körben elterjedtek az elektronika legkülönbözőbb területein. Ilyenek a hangtechnika, a videotechnika, méréstechnika, villamos hajtások stb.

A villamos hajtások területén is rengeteg fejlesztés található mind az eszközök, mind a topológiák tekintetében. A különböző félvezető eszközök és elrendezések mind-mind más alkalmazási területre specializálódtak.

A dolgozatom célja ezen új teljesítményelektronikai eszközök és hajtástopológiák megismertetése, valamint saját szimulációs környezet kialakítása az összehasonlítások érdekében, amely összehasonlítások kiterjednek a különböző topológiák a motor nyomatékára gyakorolt hatására, illetve a félvezető eszközök melegedésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.