A villámvédelmi szabvány korszerűsítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Magyarországon az MSZ-274-es villámvédelmi szabványt 2009. február 1-től felváltotta az MSZ EN 62305-ös nemzetközi szabvány. A két szabvány mind alapelveiben, mind felépítésében jelentősen eltér egymástól. A több évtizedes múlttal rendelkező magyar szabványban a megtervezni kívánt épületet öt szempont alapján kellett csoportosítani, majd a szabvány táblázataiból leolvashatóvá vált a szükséges védelem fokozata. Az új szabványban sajnos ez nem ilyen egyszerű, részletes kockázatelemzést kíván meg minden épületre. Ez hosszadalmas számításokkal és rengeteg paraméter megadásával jár.

Szakdolgozatomban megvizsgálom, mely változók befolyásolják kis mértékben a kapott kockázatot, illetve mely változókat lehet rögzíteni. Ezek után elvégzem a kockázatelemzést a megmaradt paraméterek összes lehetséges értékével, majd a kapott eredményeket táblázatos formába rendezem. A táblázatokból leolvasható lesz, hogy adott villámvédelmi szint mekkora gyűjtőterületű épületnél elégíti ki az RT elfogadható kockázatot. E táblázatokat családi ház, illetve többlakásos társasház villámvédelmének a megtervezéséhez készítem.

Hazánkban az Országos Tűzvédelmi Szabályzat írja elő az aktuális villámvédelmi szabvány használatát. Az OTSZ előírja, mely esetekben nem kötelező villámvédelmi berendezést létesíteni. Szakdolgozatomban a családi házhoz, illetve többlakásos társasházhoz tartozó táblázatok alapján megvizsgálom, hogy összhangban vannak-e az OTSZ előírásai a hatályban lévő MSZ EN 62305-ös villámvédelmi szabvány előírásaival.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.