A villámvédelmi szabványosítás továbbfejlesztésének vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szedenik Norbert
Villamos Energetika Tanszék

Szakdolgozatom célja, hogy a villámvédelmi kockázatelemzés tárgyú, nemzetközi IEC 62305 villámvédelmi szabvány második részének jövőbeni 3. kiadását bemutassam, összevessem a jelenleg érvényben levő 2. kiadással, és a különbségeket szemléltessem a két szabvány alapján kidolgozott mintaterveken keresztül.

A szabványkiadásokban a villámvédelem kialakítására vonatkozó alapelv nem változik, a kockázatelemzés módszere azonban sok helyen igen. Mivel hazánkban már a szabvány második kiadása is csak angol nyelven érhető el, és a harmadik verzió is angolul készül, így a változások követése nyelvismeretet igényel, illetve annak hiánya a változások megértését nehezíti. A dolgozatom első részében bemutatom a jövőbeni kiadás elméleti hátterét, és magát a kockázatelemzés folyamatát, majd összehasonlítom a jelenleg használatos szabvány előírásaival, és ismertetem a legfontosabb különbségeket az elméletben és a képletekben egyaránt.

A szakdolgozatban a villámvédelmi kockázatelemzés folyamatát, és a változásokat gyakorlati példán is bemutatom. Egy általam választott épületre, Siófok város egyik jelképére, a Víztoronyra elvégeztem mind a két szabványkiadás szerint a konkrét kockázatelemzést. Megvizsgálom a kapott eredmények alapján, hogy melyik szabványkiadás szerinti számítás eredményei adnak szigorúbb követelményt, és ennek megfelelően magasabb fokozatú védelem alkalmazását teszik szükségessé.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.