A vízerőművek szerepe a villamosenergia rendszerekben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Péter
Villamos Energetika Tanszék

Diplomatervem célja egy átfogó tanulmány készítése, mely fejezetei segítésével mutatja be a vízerőművekkel való villamosenergia-termelés lehetőségeit, történetét, az egyes erőműtípusokat, a villamosenergia-rendszerekben betöltött szerepüket.

A dolgozat elején leírom a vízerőművek jelentőségét, elhelyezem őket hazánk és a világ villamosenergia-rendszereiben, áttekintem az előnyeiket és hátrányaikat, valamint a környezetre gyakorolt hatásukat. Célom még a vízerő hasznosítás fejlődésének, az egyes vízkerék és turbina típusok bemutatása. Ezt követően az erőműtípusok szerkezetét ismertetem, csoportosítom őket teljesítmény, és hasznosítható esés szerint. A következő fejezetek célja a vízerőművekkel való villamosenergia-termelés ismertetése Magyarországon, kezdve egy történeti áttekintéssel, majd a nemzetközi hírű vízépítő mérnök Mosonyi Emil munkásságának bemutatása.

Ezután foglalkozom a vízerőművek magyarországi engedélyeztetési eljárásával, a hozzájuk kapcsolódó néhány rendelkezéssel, a villamosenergia-hálózatokra kapcsolásuk kérdéseivel, majd ezt követően bemutatom a folyami vízerőművek felépítését országunk két nagy folyóján, a Dunán és a Tiszán lévő hazai és külföldi erőművek segítségével. Itt számításokat végzek egy vízerőmű beruházás megtérülésével kapcsolatban. Ezt követi a tározós erőművek ismertetése a világ néhány ilyen típusú nagy létesítményének bemutatásával.

A következő fejezet a szivattyús-tározós erőművek szerkezetének ismertetése, néhány konkrét erőművel illusztrálva. A következő egységben szerepel az óceánok, tengerek energiáját hasznosító árapály erőművek bemutatása konkrét példa segítségével, majd a jelenleg még csak főként tanulmányok, tervek formájában létező hullámerőművek ismertetése.

Külön fejezetben foglalkozom a vízerőművek szerepével a villamosenergia-termelés során a más erőművek által végzett tüzelőanyag égetés során kibocsátott üvegházhatású gáz a szén-dioxid emissziójának csökkentésében.

Végezetül vázolni próbálom a vízenergia hasznosítás lehetőségeit hazánk és a világ energetikai stratégiájában.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.