A vizsgált adathalmazhoz illeszkedő csoportosítási módszer automatikus kiválasztását és paraméterezését megvalósító rendszer fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pataki Béla József
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Az informatika fejlődésével egyre nagyobb és nagyobb adathalmazok állnak elő, amelyek elemzése, a bennük megtestesülő információ kinyerése igen nehéz feladat. Az egyik tipikus probléma, hogy az adatokat (és ezáltal forrásaikat) valamilyen szempontból csoportokba akarjuk rendezni. A hasonló tulajdonságú adatok csoportosítása nagy segítséget jelenthet például a törvényszerűségek felismerésében vagy az előrejelzések kialakításában, javításában. A komplex adatok csoportosítása a humán szakértők számára is problémát jelent. A nehézség többek közt abból ered, hogy számos csoportosítási algoritmus ismert, melyek alkalmazása eltérő tulajdonságú adathalmazok esetén optimális. Ezért nagy igény van olyan intelligens rendszerekre, amelyek automatikusan megoldják, vagy legalább automatikus eljárásokkal támogatják az adatok elemzését és az adathalmazhoz az optimális csoportosítási eljárás megkeresését.

A diplomatervem témája egy olyan rendszer tervezése, kivitelezése és tesztelése amely képes támogatni egy adott adathalmazon a legjobban teljesítő osztályozó algoritmus kiválasztását. Fontos szempont volt a rendszer bővíthetősége illetve annak kompatibilitása a jelentősebb operációs rendszerekkel. Mivel a rendszer fő feladata az algoritmusok közötti választás, a konkrét algoritmusok implementációját nem én végeztem, hanem kész, szabadon elérhető implementációkat használtam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.