ADC alapú ultrahangos spirometriai mérési rendszer tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A dolgozatom célja a spirometriai mérési eljárások egy lehetséges fajtájának, az ultrahangos spirometriai mérés megvizsgálása. Az első részben kitérek röviden a spirometriai mérések elveire és mérnöki szempontból elemzem azokat, mivel egy orvosi témájú mérési elv részletezésénél a gyógyászati oldalon kívül a mérnöki oldalt sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Mivel a dolgozatom egy jelenleg is működő rendszer továbbgondolása, ezért a második részben kitérek a jelenlegi rendszerre, részletezem a rendszer működési elvét, elemzem a rendszer hibalehetőségeit, egyes esetekben javaslatot teszek a hibák javítási lehetőségeire.

Már a dolgozatom témájának kiírása előtt felvetődött bennem, hogy a Thormed Kft.-nél munkám során megismert spirometriai mérési rendszerének egyik továbbfejlesztése az lehetne, ha a null átmenet-detektálás helyett magát a jel amplitúdóját mérnénk az időben. Leírom az ADC alapú mérések elvét, illetve a harmadik részben összehasonlítom a jelenleg használatos rendszerrel.

A mérések megvalósítására terveztem egy ADC alapú mérési rendszert. A továbbiakban leírom az alkatrészek kiválasztását, a nyomtatott áramkör megtervezését, a szoftver megírását, a tervezés közben adódott problémákat, illetve azok megoldását. Ezek után a dolgozat végén összefoglalom a tervezés tapasztalatait, leírom hogyan lehetséges működőképes rendszert alkotni a munkámból, illetve összehasonlítom a jelenlegi rendszert a szakdolgozatomban készült rendszerrel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.