AGV-rendszer központi egységének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Gábor
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Ipari környezetben munkadarabok és késztermékek mozgatására gyakran használnak autonóm mobilis robotokat alkalmazó AGV-rendszereket. A mobilis platformok mellett a rendszer kulcsfontosságú elemei a robotokat vezető pálya, illetve a megfelelő működést biztosító központi irányítóegység is.

Szakdolgozatomban egy oktatási célú, induktív vezetésű AGV-rendszer központi egységének tervezését és megvalósítását ismertetem. Feladatom a vezetőpálya gerjesztését biztosító áramkör megvalósítása mellett a pályát használó egyirányú kommunikáció kidolgozása, valamint a központi egység feladatát ellátó PLC-ből és grafikus operátori interfészből álló konfiguráció szoftverrendszerének megvalósítása volt.

A dolgozat első része ismerteti az induktív vezetőpálya gerjesztésére szolgáló áramkör tervezési szempontjait, valamint a kapcsolás egyes elemeinek méretezését. Szintén itt kerül bemutatásra a szegmensek meghajtásáért felelős áramkör, illetve a mobilis egységek pozícióérzékelésének megvalósítási módja is.

A dolgozat második része a vezetőpályát használó kommunikációs eljárást mutatja be. Részletesen ismerteti a gerjesztő jellel párhuzamosan átvihető digitális adatjel modulációjáért felelős adóegység, valamint a mobilis egységen elhelyezett vevőegység felépítését. A kommunikáció során használt Modbus protokoll elemeinek beágyazott irányítórendszeren történt megvalósítása is bemutatásra kerül.

A központi vezérlőegység szoftverrendszerével a dolgozat harmadik része foglalkozik, mely ismerteti mind az irányítást megvalósító PLC-n, mind pedig az ember-gép interfészként alkalmazott grafikus operátori panelen megvalósított működést.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.