ARM Cortex M4 mikrovezérlő alapú demó ECU tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Scherer Balázs Attila
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a beágyazott rendszerek és „okos” megoldások az autóipar területén is. A témaválasztás során fontos szempont volt számomra, hogy valamilyen jármű- vagy autóipari feladat megoldásával foglalkozhassak. Az alapvető célom az volt, hogy olyan új és hasznos ismereteket szerezzek a témában, amit a szakmai életben és a munkám során kamatoztatni tudok.

A feladatom egy olyan általános célú elektronikus vezérlőegység fejlesztése, amely képes kommunikálni más beágyazott rendszerekkel és ehhez a járműiparban dominánsan alkalmazott kommunikációs protokollokat használja. Továbbá a felhasználói interfész jelei, vagy az üzenetekben található információk alapján valamilyen aktuátor vezérlésére is alkalmas.

A probléma megoldásához az ST Microelectronics által forgalmazott STM32F429I fejlesztőkártya szolgál alapul, amelyen egy ARM Cortex M4 mikrokontroller található. Az elvárt funkcionalitás megvalósításához további hardver komponensekre is szükség van, ezért egy kiegészítő kártyát terveztem az alap hardver mellé. Emellett megismerkedtem a fejlesztőkártyához elérhető fejlesztőkörnyezettel és az ARM Cortex M4 mikroprocesszor programozásával.

A szakdolgozatom végeredményeként elkészült eszköz a későbbiekben felhasználható lesz az egyetemi oktatásban CAN és LIN témájú laborgyakorlatok során, illetve egyéb demonstrációs célokra is. Sok potenciált látok még az eszköz további fejlesztésében mind hardver, mind pedig szoftver oldalon. Akár bonyolultabb, hálózatba kapcsolt rendszer is megvalósítható az elkészült hardverrel, ha összekapcsoljuk más CAN illetve LIN állomásokkal.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.