ASN-1 kompatibilitási elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Do Van Tien
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Manapság a különböző számítógépes rendszerek közti együttműködés kiemelt fontossággal bír. Azonban ez a kommunikáció nem egyértelmű, hiszen az eszközök különböző gyártóktól származnak.

Az ASN.1 (Abstract Syntax Notation One) egy szabványosított, hivatalos jelölésrendszer, amellyel a heterogén rendszerek közt kicserélt üzenetek leírhatók. Az ASN.1 specifikációk modulokból állnak, melyek felbonthatók formális definíciókra. Amikor egy protokoll frissítését tervezik, készítenek egy új verziót a hozzá tartozó ASN.1 specifikációból.

Azért, hogy az együttműködés képessége megmaradjon a különböző alkalmazások közt, amelyik egy adott protokoll különböző verzióit használják, a protokolltervezőknek biztosnak kell lenniük abban, hogy az új modulok kompatibilisek a régiekkel. Egy összehasonlító eszköz jelezhetné a lehetséges kompatibilitási problémákat a különböző ASN.1 specifikációk közt.

Munkám során megismerkedtem az ASN.1 alapvető jelölésrendszerével és a kódolási szabályokkal. Értékeltem a meglévő összehasonlítási módszereket, amelyek ASN.1 specifikációkra vonatkoznak. Ezen kívül kifejlesztettem egy saját összehasonlító algoritmust, valamint egy új megjelenítési módszert a szintaktikai különbségek áttekintésére.

A munka eredményeként létrehoztam egy összehasonlító eszközt, amelyet használatba vettek a Nokia Siemens Networksnél.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.