ASP.NET Core keretrendszer vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Mindenki szereti a gyors, folyamatos weboldalakat, a gazdag funkcionalitást, a hatékony munkavégzést. A fejlesztők pedig szeretik rátenni a kezüket a legfrissebb technológiákra és könyékig elmerülni benne, felfedezni a legújabb funkciókat. A mindennapjainkat átszövő webes világ rohamosan fejlődik, hogy lépést tarthasson az igényeinkkel, azonban a nagy rohanásban gyakran nem jut idő a sebesség figyelembe vételére, csak az újabb és újabb funkciók kerülnek lefejlesztésre. Ez lassú webes alkalmazásokat eredményezhet és rossz felhasználói élményhez vezethet. Az új ASP.NET Core iránti kíváncsiságom, és annak szédítő gyorsasága motivált arra, hogy egy valós webes alkalmazáson próbálhassam ki a keretrendszert.

Szakdolgozatomban saját kezűleg is megbizonyosodok az új keretrendszer teljesítményéről, bemutatom egy mérőprogram elkészítésének mozzanatait, majd a valós webes alkalmazás új keretrendszerre való átállásának folyamatát ismertetem, amit egy előzetes kiértékeléssel kezdek. Felvetek olyan problémákat, amik nehezítették a fejlesztést, vagy előre nem várt nehézségeket okoztak. Összehasonlítom az átírt webes alkalmazás teljesítményét az eredeti verzióval több féle mérési teszteset mentén és az átírásra vonatkozó eredményeket összegzem.

Az új keretrendszerre való átállás eredményeképp a webes alkalmazás sebessége közel egy nagyságrenddel javult, ami jelentős előrelépésnek tekinthető a korábbi verzióéhoz képest. Mivel a feladat a teljes kódbázist érintette, ezért néhány olyan problémát is sikerült feltárnom, ami egyébként a mindennapi, csak részfunkciókat érintő fejlesztés során nem derült volna ki.

Az átírás során felmerültek újabb megoldandó feladatok, illetve továbbfejlesztési lehetőségek, amik az alkalmazást még gyorsabbá tehetik és a későbbi funkciók hozáadását jelentősen megkönnyíthetik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.