ASP.NET Core teljesítmény elemzése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az elmúlt években az internet rohamos fejlődésének és terjedésének köszönhetően rengeteg webes technológia jelent meg a piacon, gyorsaság és megbízhatóság tekintetében pedig már összemérhetők a hagyományos vastagkliens technológiákkal.

A jelenleg elérhető alternatívák közül számos korábbi rendszer teljesen átalakult, megújult az egyre változó felhasználói igényeknek megfelelően. A közösségi oldalak, videó közvetítések és webes játékok előretörése teljesen új követelményeket támasztott. Ezek mellett a korábbi szolgáltatások, mint például az email, online magazinok vagy fórumok továbbra is meghatározó szerepet töltenek be a globális kommunikációban, így e médiák gyors és robosztus kiszolgálása máig egy kutatott, állandó kihívásokkal teli informatikai terület.

Az ASP.NET Core és Kestrel megjelenésével joggal merülhet fel az emberben a kérdés, hogy mi is hívta életre ezeket a szoftvereket. A dolgozat során bemutatom a Microsoft új platformját és tesztelem különböző teljesítményjellemzők szerint, valamint összevetem egy konkurens technológiai megoldással, a Node.js-szel.

A techempower.com által létrehozott tesztek alapján új, egyedi esetet is terveztem, ezeket mind saját, otthoni konfiguráción futtattam, a hivatalos benchmarkon túl további érdekességek és anomáliák után kutatva. A tesztek során kapott eredményeken keresztül rámutatok a platformok erősségeire és gyengeségeire egyaránt, kiemelve, hogy jelenleg mennyire használható valós életbeli szcenáriókra. Mindezen feladatok elvégzése mellett természetesen célom volt a korábbi, ezen technológiák alapját képező rendszerek megismerése. A diplomaterv végeztével bátran kijelenthetem, hogy ezeket a célokat sikeresen abszolváltam.

Összegzésképp elmondhatom technológiai oldalról, hogy a Kestrel még nem egy kiforrott stabil rendszer a Node.js-szel ellentétben, ugyanakkor az eredményekből már most látszik, hogy ígéretes technológiáról van szó. A dolgozatból én is rengeteget tanultam és a jövőben is szívesen dolgozok hasonló rendszerek vizsgálatán.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.