ASP.NET webalkalmazás fejlesztése multiplatform mobil kliens támogatással

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az Internet elterjedésével mára az üzleti alkalmazások tipikusan kliens-szerver architektúrára épülnek, ezen belül is a vékony kliensek elterjedése a domináns. Ma a PC-n futó böngészőkön kívül széles körben elterjedtek az okos mobil kliensek, amelyek dinamikus változása miatt azok széleskörű támogatása egyre nagyobb ráfordítást igényelnek. A kliens-szerver arhcitektúra elterjedésének köszönhetően a klienseken kívül a szerver oldal megvalósítása és fenntartása is egyre nagyobb költséggel járnak. Erre kínálnak különböző megoldásokat a felhőszolgáltatók, amelyektől egyszerűen, gyorsan és költséghatékonyan igényelhetünk földrajzilag elosztott, jól skálázható IT szolgáltatásokat.

A diplomatervemben bemutatom a felhő alapú alkalmazások készítésének aspektusait, illetve a felhőszolgáltatások architekturális felépítéseit, alapelveit. Részletesen bemutatom a Windows Azure felhőszolgáltatást, majd második témakörként a multiplatform mobil fejlesztési eszközökkel foglalkozom, ezek technológiai alapjaival, illetve néhány konkrét ipari megoldással.

A kutatómunka eredményeit felhasználva létrehoztam egy kliens-szerver architektúrájú üzleti alkalmazás prototípust. A prototípus egy logisztikai program, amelyben a vásárlók rendeléseket adhatnak fel, amelyet a logisztikai vállalat munkatársai teljesítenek. Ennek folyamatáról, mint például a csomag állapota, vagy a futár várható érkezése, az alkalmazás értesíti a vásárlót, mind webes, mind mobil felületen.

Az alkalmazás szerver oldali komponenseit ASP.NET platformon valósítottam meg, amelyet a Windows Azure felhőszolgáltatás segítségével publikáltam. A multiplatform mobil kliens elkészítéséhez a Phonegap fejlesztői környezetet használtam. A kliens Android és Windows Phone 8 operációs rendszerű telefonokra készült el.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.