AUTOSAR TCP/IP verem megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A járműiparban megfigyelhető, hogy a gyártók egyre több biztonsági és kényelmi funkcióval látják el a gépjárműveiket. Ezen funkciók vezérlő egységei (ECU) együttműködve, mint elosztott rendszer hajtják végre feladataikat. Az egyes funkciók különböző fejlesztő csoportoknál történő tervezése szükségszerűvé tette, hogy az elektronikus vezérlőegységekben szabványos szoftverkomponenseket használjanak. Ezért a legnagyobb autóipari vállalatok létrehozták az AUTOSAR konzorciumot, ami az autók vezérlő egységein futó szoftverkomponensek szabványosításával foglalkozik.

Dolgozatomban két kommunikációval foglalkozó AUTOSAR szoftverkomponens megvalósítását mutatom be az egyik az Ethernet interfész modul a másik a TCP/IP modul. A dolgozat első felében rövid áttekintés nyújtok a felhasznált kommunikációs protokollokról, majd kiválasztok egy nyílt forrású TCP/IP vermet (LWIP), amit elhelyezek az AUTOSAR szoftver architektúrába.

Az így kialakított szoftver architektúra hiányzó rétegeinek a megvalósításával folytatom a munkát. Az Ethernet interfészen keresztül bemutatom az Ethernet alapú kommunikációt AUTOSAR szoftver komponensekkel. Az LWIP illesztését és felhasználását a 4,5,6 fejezeten keresztül mutatom be, ahol összehasonlítom a szabvány által elvárt működést a megvalósított működéssel. Majd kísérletet teszek az így kialakított szoftver rendszer egyfajta teljesítmény vizsgálatára.

A dolgozatom utolsó fejezeteiben egy saját TCP/IP stack megvalósításának kezdeti lépéseit mutatom be minimum követelmények mellet. Megvalósításra kerülnek az ARP, UDP protokollok valamint az IP protokoll egy része. Végül teszteléssel és az elkészült TCP/IP stack kipróbálásával zárom a munkámat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.