AUTOSAR demonstrációs alkalmazás fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Futó András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Modern világunkat a folyamatos növekedés és fejlődés jellemzi. Ha körül nézünk láthatjuk, hogy életünket nem csak segítik de befolyásolják is az elektronikus termékek, melyeket használunk. Ezen eszközök tudása napról napra gyors ütemben nő, azonban ez a növekedés könnyen korlátokba ütközne, ha fejlesztésük nem a kellő strukturáltság mentén történik. Az autóiparban az ezredforduló környékén a gyártók felismerték, hogy a járművekben alkalmazott elektronikus vezérlők (ECU) bonyolultsága megköveteli, hogy a kézben tarthatóság érdekében új szabványokat hozzanak létre. Így jött létre az AUTOSAR szabvány, egy rétegzett szoftver architektúra, mely az autógyártók összefogásának eredménye. Ennek óriási előnye, hogy a hardver sajátosságainak eltakarásával lehetővé teszi az alkalmazás szoftver hordozhatóságát és az alkalmazások közti átlátszó kommunikációt.

A diplomatervezés keretében az AUTOSAR architektúra hardver specifikus rétegének drivereit implementáltam a Texas Instruments TM4C129 mikrokontroller családjára. A fejlesztést elsősorban C nyelven végeztem, néhány helyen azonban elkerülhetetlen volt assembly kód alkalmazása. A drivereket először PC-n majd a cél hardveren futtattam és teszteltem. Emellett kifejlesztettem egy demonstrációs alkalmazást, mely az AUTOSAR drivereket használva állandó mágneses szinkron motor mező orientált szabályozását valósítja meg.

Az AUTOSAR egy nagy lehetősége a flexibilitás. A megfelelő PC-n futtatható programok ugyanis alkalmasak a különféle modulok sokféle konfigurálására és arra, hogy a grafikus felületen történő beállításokból C kódot generáljanak a számukra. A ThyssenKrupp is előszeretettel alkalmazza ezt a módszert, így munkámhoz tartozott, hogy megírjam az elkészült driverekhez a konfigurációs kód generáló szoftvert. Ezt a fejlesztést Java nyelven végeztem.

Munkám során tapasztalatot szereztem a szabványos előírásoknak megfelelő szoftverek fejlesztésében, valamint a beágyazott fejlesztésben és az automatizált tesztelés területén. Ezeken felül betekintést nyertem a modell alapú szoftverfejlesztésbe és a legújabb autóipari fejlesztések világába, valamint a korszerű hajtástechnikában alkalmazott villamos gépek szabályozásába.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.