AUTOSAR hálózatmenedzsment modulok megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Napjaink autóiban egyre nagyobb szerepet töltenek be a különböző elektronikai vezérlőegységek, amelyek különböző szolgáltatásokat nyújtanak. Ilyenek a motorvezérlés, műszerfal kezelés, lámpák vezérlése, a komfort funkciók kezelése (például az elektromos ablakemelő, központi zár), vagy akár az egyéb biztonságkritikus extra szolgáltatások szabályozása, mint az aktív kerékfelfüggesztés vagy az elektromos kormányrásegítő.

Ezek az elektronikai vezérlőegységek különböző kommunikációs buszokon kapcsolódnak egymáshoz, és összehangolt működésük elengedhetetlen a komplex funkciók végrehajtásához. A kompatibilitás segítése érdekében 2002-ben az autóipar jelentős szereplői létrehozták az AUTOSAR szabványrendszert, amely egy moduláris felépítésű szoftver architektúrát definiál.

A feladatom az AUTOSAR szabványrendszer megismerése, valamint a szabványban definiált modulok közül, két hálózatmenedzsmentben szerepet játszó modul megvalósítása volt. Az általam megvalósított modulok, kifejezetten a kommunikációs buszok energiamenedzseléséért felelősek, ezért az én további feladatom is a szabványnak erre a részterületére korlátozódott.

A szakdolgozatomban először áttekintést nyújtok a szabvány által definiált szoftverarchitektúráról, és annak egyes részegységeiről, ezután a hálózatmenedzsment általános felépítésének és működésének bemutatására kerül sor.

Következő lépésben a Network Management Interface modul funkcionalitása kerül ismertetésre, majd bemutatom az implementálás döntési megfontolásait, majd a CAN Network Management modul bemutatására kerül sor. Továbbá meghatározom az általam kiválasztott módszereket a modulok megvalósítására.

Végezetül ismertetem a megvalósított modulok tesztelésének lehetőségeit is, és bemutatok egy általam kiválasztott módszert a modulok tesztelésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.