AUTOSAR kompatibilis Ethernet Driver készítése és felhasználása szoftver letöltésére

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az autóipar fejlődésével egyre inkább előtérbe kerülnek a vezetést segítő rendszerek és az önvezető járművek irányába haladó törekvések. Ezen technológiák megvalósításához azonban rengeteg egyre gyorsabb szenzor és vezérlőegység szükséges, amelyeknek köszönhetően az egyre nagyobb számítási kapacitást igénylő funkciókat megvalósító szoftver mérete is növekszik. A letöltendő adat növekedésével azonban a sávszélességnek is lépést kell tartania, emiatt egy új interfész szükséges, amely biztosítani képes ezt a sávszélességet. Így figyelt fel az autóipar a más iparágakban már sikeresen alkalmazott Ethernet protokollra.

A dolgozat kezdetben az Ethernet protokollt ismerteti, majd a protokoll autóiparban történő elterjedését és felhasználását elemzi. Ezt követően az Ethernettel leggyakrabban együtt használt és a járműiparban is felhasználható hálózati protokollokat részletezi. Mindezek után az Aurix TC26x mikrovezérlőnek és Ethernet perifériájának bemutatása következik.

Miután megismertük a szükséges elméleti hátteret, egy AUTOSAR kompatibilis Ethernet driver megtervezésének és megvalósításának dokumentációja következik. Az így elkészült és a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. által fejlesztett rendszerbe illesztett modul egy szoftverletöltő példaalkalmazáson keresztül is bemutatja a működését.

Az implementálást a szoftver tesztelési folyamatának ismertetése követi, mely az implementált modul biztonságos és hatékony működését igazolja.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.