AUTOSAR kompatibilis FlexRay stack integrálása autóipari vezérlőegység szoftverébe

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kolumbán Sándor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az autóiparban fellelhető elektronikus vezérlőegységek új biztonságkritikus alrendszerei egyre nagyobb kihívás elé állítják a mérnököket.

Nem csak a vezérlőegységben megvalósított új funkcióknak, de a vezérlők közötti kommunikációnak is újabb és újabb követelményeknek kell megfelelniük sebesség, biztonság és megbízhatóság terén. A rendszerek működésével kapcsolatos elvárások biztosítása új kommunikációs szabvány bevezetését követeli meg, a jelenlegi törekvések azt mutatják, a FlexRay az új alkalmazások számára megfelelő hálózat lehet.

A FlexRay protokoll megoldásai napjaink folyamatosan fejlődő biztonságkritikus elektronikus alrendszereinek számára hívatottak nagy sebességű, determinisztikus, biztonságos, redundáns tulajdonságokkal rendelkező rugalmas kommunikációt biztosítani. Az alkalmazási területeket tekintve a FlexRay által megcélzott szektorok elsősorban autóipari és avionikai alkalmazások, gyártósori robotok, építőipari gépek.

A jelen szakdolgozatban használt FlexRay stack AUTOSAR szabvány szerint specifikált módon került integrálásra. A napjainkban elterjedt AUTOSAR szabványgyűjtemény megbízható, rugalmas szoftverarchitektúrát biztosít autóipari alkalmazások számára. Az architektúra és az interfészek definiálásával lehetővé teszi applikációk AUTOSAR-kompatibilis rendszerek közötti hordozhatóságát. Az AUTOSAR és a FlexRay együtt fejlődött ki, ezért a legnépszerűbb FlexRay kommunikációs stack-et az AUTOSAR definiálja, igen hasonlóan a korábbi CAN, LIN hálózatokhoz.

A dolgozat során bemutatásra kerülnek a FlexRay és AUTOSAR szabványok, majd egy FlexRay szoftver-stack meglévő autóipari vezérlőbe történő integrálására kerül sor. A szoftver-stack, a hardver és az operációs rendszer konfigurációja, illetve az integrációhoz szükséges lépések ismertetésén keresztül történik az integráció bemutatása. Végül az integrált kommunikáció működőképességének tesztelésére és a folyamat értékelésére kerül sor.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.