AUTOSAR platform szoftver hordozása új mikrovezérlőre

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjaink modern gépjárműveiben egyre több feladatot a számítástechnika segítségével oldunk meg. Ehhez nagyszámú elektronikus vezérlőegységet (ECU) használunk fel, amik többféle kommunikációs buszon keresztül kommunikálnak egymással. Az egyre növekvő komplexitás kézben tartására különféle autóipari szabványok alakultak ki, ezek közé tartozik az OSEK operációs rendszer, valamint a CAN protokoll leírása. Ezekre építve több autógyártó összefogásával létrejött az AUTOSAR szabvány, ami definiál egy rétegzett szoftverarchitektúrát, továbbá a hardver sajátosságainak eltakarásával támogatja az alkalmazásszoftver hordozhatóságát és az alkalmazások transzparens kommunikációját.

A diplomatervezés során egy valósidejű AUTOSAR operációs rendszert hordoztam egy, a korábbitól eltérő platformra, a Texas Instruments TM4C129 mikrovezérlő-családjára. A hardverfüggő programrészeket C és assembly nyelven írtam meg, majd összeintegráltam a szabványos hardverfüggetlen kóddal. Végül sikerrel lefuttattam a rendelkezésre álló automatizált teszteket. Ezután elkészítettem egy AUTOSAR CAN kommunikációs meghajtót (drivert), melynek működését szintén ellenőriztem egy egyszerű alkalmazás segítségével.

A feladat során részletesen megismertem a célhardvert, valamint tapasztalatot szereztem assembly és C nyelvű beágyazott szoftverfejlesztésben, tesztelésben, és szabványos előírásoknak megfelelő programok készítésében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.