AUTOSAR szoftverarchitektúra kialakítása modell alapon fejlesztett beágyazott szoftverkörnyezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A személygépjárművekben napjainkban egyre nagyobb mennyiségben kerülnek beépítésre elektronikus vezérlő egységek a különböző vezérlési, szabályozási, biztonsági és kényelmi rendszerek kiszolgálására, mint például az elektromos szervokormány, motorvezérlés, fékrendszer, menetstabilizátorok, navigációs, valamint szórakoztató rendszerek. Az összekapcsolódó rendszerek számának növekedése miatt a járművek teljes elektronikai rendszerének tervezési komplexitása is jelentősen növekszik. Ennek következtében egyre jelentősebb az igény az autógyárak részéről – a szabványos kommunikáció mellett – az egységes szoftverarchitektúrák kialakítására. Ilyen egységes struktúrát biztosít az AUTOSAR (Automotive Open System Architecture) szabvány.

A ThyssenKrupp Presta vállalat budapesti kompetencia-központja elektronikus rásegítésű kormányrendszerek fejlesztéséve foglalkozik. A vállalat, az autógyárak igényei kielégítendő, az AUTOSAR szabvány bevezetése mellett döntött.

A szabvány bevezetéséhez a vállalat által fejlesztett beágyazott szoftver architektúrájának átalakítására van szükség.

A szakdolgozat-készítés során a feladatom volt az architektúra átalakítás lépéseinek kidolgozása a vállalati konzulensem közreműködésével. Az átalakítás végrehajtása az én feladatom volt MATLAB Simulink/Targetlink környezetben.

Az átalakításhoz a következő módszert választottuk: egy új architektúrának megfelelő komponenst integráljuk az új architektúrának megfelelően az előkészített eredeti szoftverbe úgy, hogy az új komponensnek funkcionálisan megfelelő eredeti modulokat töröljük. Szimulációval ellenőrizzük az integráció sikerességét. Választunk egy új komponenst, és ezen is végrehajtjuk az integrációt. A megfelelő számú iteráció után, amikor az utolsó régi modul is törlésre kerül, az szoftver architektúrája megfelelő lesz az AUTOSAR elvárásainak.

A szakdolgozat-készítés során további feladatom volt az első komponens integrációjában bizonyos lépéseinek végrehajtása. Ezek végrehajtása során követtem korábban meghatározott elveket.

A kijelölt integrációs lépéseket végrehajtottam, ezeket az integráció során végrehajtott összehasonlító mérések igazolták.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.