AUTOSAR szoftverkomponens-fejlesztés szöveges DSL-ek segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Sujbert László
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Jelen dolgozat témája egy AUTOSAR szoftver komponensek fejlesztését segítő eszköz létrehozása. Első lépésben tisztázom a feladat megoldásának lépéseit, ismertetem a felhasználási területet és felmérem a lehetőségeket. Ezek után bemutatom a fejlesztés során megismert és felhasznált technológiákat, valamint eszközöket, különös tekintettel az AUTOSAR szabványra, és a doménspecifikus nyelvekre.

Ezt követően részletesen bemutatom a szabványban definiált szoftverkomponensek felépítését, valamint a felhasznált DSL-t. Ezek megértését segítendő, alkotok egy modellt, amelyen konkrét példákkal illusztrálom ezek létrehozásának módszerét.

Az ötödik fejezetben következik az elvégzett feladat legnagyobb része: a DSL és az AUTOSAR elemei közötti megfeleltetés kidolgozása. Itt ismertetem a konkrét, megoldásra szoruló problémát, és a létrehozott szoftver felépítését.

A nyelvtan kiegészítésének motivációja, valamint az ehhez kapcsolódó megoldás leírása következik ezután. Egy újonnan létrehozott DSL elemeinek leírása, és a működésének a fenti példa modellen történő bemutatása olvasható a hatodik fejezetben.

A tesztelés során két különböző eljárást is használtam, ennek okairól és megvalósításáról írok ezután. Végezetül pedig összegzem az elvégzett munkát, és bemutatom a további lehetőségeket, amelyek megvalósításával a fejlesztett szoftver egy igazán jól használható eszközzé válik.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.