Abszorpciós árammérés alkalmazása polietilén kábelszigetelésekre

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Tamus Zoltán Ádám
Villamos Energetika Tanszék

A villamos berendezések és készülékek üzembiztonsága szempontjából az egyik legkritikusabb pont a szigetelés. Üzem és tárolás során az anyag szerkezete megváltozik, amik kémiai-, fizikai-, és a villamos tulajdonságok megváltozásában jelennek meg. Az iparban alkalmazott szigetelésdiagnosztikai módszerek közül a szivárgási áram, illetve a szigetelési ellenállás mérése a legtöbb tapasztalattal rendelkező mérés, mely segítségével a különböző polimerek, mint szigetelőanyagok degradációja értékelhető ki az öregítés hatására.

Az első félév során a legáltalánosabb és a legfontosabb, iparban felhasznált szigetelőanyagokat tanulmányoztam, majd a polietilén kábelek felépítésével, tulajdonságaival és alkalmazási területeivel, illetve a polietilén kábelek öregítésére alkalmas vizsgálatokkal ismerkedtem meg.

A diplomaterv célja, egy olyan elrendezés kialakítása mely polietilén kábelminták öregítésére alkalmas, továbbá az öregített szigetelőanyagok vizsgálata szivárgási áram, illetve szigetelési ellenállás mérésének segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.