Ad és Tracking tiltólistákat készítő közösségi oldal fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dávid Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az internetes weboldalak működésükből adódóan reklámhordozó felületek is, így a böngészés során az egyes weboldalakon számos, külső féltől származó tartalom is megtalálható, melyek gyakran értesülnek bizonyos személyes információnkról (pl. a weblap címe, amelyet éppen böngészünk, IP címünk, stb.).

Az Internet Explorer 9-es verziójában bevezetett új technológia, az ún. követésvédelmi listák (Tracking Protection Lists) lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy döntéseket hozzanak internetes adatvédelmüket érintő kérdésekről. Több külföldi, rendszeresen karbantartott lista létezik már, azonban „magyar specifikus”, a magyar felhasználók igényeit kielégítő lista még nem.

A diplomatervezési feladat célja egy olyan közösségi oldal fejlesztése, amely lehetővé teszi követésvédelmi listák létrehozását, karbantartását, valamint ezen listák felhasználását a közösség, illetve az alkalmazás felhasználói számára.

A diplomaterv ismerteti az Internet evolúcióját, a reklámok és a nyomkövetés szerepét és célját. A leggyakoribb követésvédelmi megoldások bemutatását követően a diplomaterv központi eleme, a követésvédelmi listák célja, működése és használata kerül részletezésre.

Az elméleti háttér megismerése után a gyakorlati megvalósítás következik. A diplomaterv kitér az alkalmazott architektúra bemutatására, a tervezés fázisaira és az implementációs lépésekre.

A diplomaterv zárásképpen értékeli az elkészült alkalmazást, és a továbbfejlesztési lehetőségek is bemutatásra kerülnek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.