Adaptív Free Viewpoint Video kameraválasztás vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban az emberek körében az egyik legnépszerűbb tevékenység a különféle multimédia tartalmak fogyasztása. Ezt megtehetik otthonról a fotelből nézve a televíziót, számítógépet, amelyeken már rögzített vagy élő műsorokat követhetnek. Másik lehetőség, hogy beülnek a moziba, ahol a nézők nyugodtan kiélvezhetik a széles vászon által adta lehetőségeket.

Az ilyen médiatartalmak többsége ma már támogatja a 3D-ban történő megjelenítést. Ehhez csak a fejünkre kell rakni egy speciális szemüveget és elérhetővé válik a háromdimenziós világ. Már folynak kutatások olyan rendszerek kiépítésére, amelyek nem igényelnek külön eszközt a 3D-s látványhoz. Tudósok egy csoportja a 3D-s technológiát alapul véve, kifejlesztettek egy olyan rendszert, amelyet használva a néző nem egy fix ponton keresztül követi az eseményeket a képernyőn, hanem ő maga választja ki, hogy az adott jelenetsort milyen szemszögből szeretné megtekinteni. Ezt a technológiát FVV-nek (Free Viewpoint Video) nevezték el.

Diplomamunkám témája az adaptív Free Viewpoint Video kameraválasztás vizsgálata. Célom egy olyan rendszer kifejlesztése, amely a felhasználó mozgását követve, képes meghatározni, hogy adott pozíciókhoz, mely kamerapárok képeinek lekérése a legmegfelelőbb. Különböző algoritmusok alkalmazásával megbecsülöm, egy szimuláció keretei között, lehetséges állapotok pozícióit és azokhoz tartozó kamerákat. A kiéhezés megállapításával pedig ellenőrzöm becsléseim pontosságát és helytállóságát.

A diploma összefoglalja egy FVV rendszer által alkalmazott technológiák elméleti hátterét, kezdve az egyes technikai lépések részletezésével. Majd ezután ismertetem milyen hálózati megoldások születtek az idő során az FVV tartalom továbbítására és feldolgozására. Továbbá bemutatom az általam tervezett szimuláció struktúráját és implementációját, majd végezetül az általam használt tesztkörnyezet segítségével összehasonlítom és értékelem a kapott eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.