Adaptív MPEG-DASH videó streaming vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A videók online vagy táblagépen vagy mobiltelefonon való megtekintése már nem újdonság, ahogy a nappaliban levő TV készülékhez, az interneten keresztül sugárzott streaming tartalom sem az. A videó-képes készülékek - köztük PC-k, okostelefonok, Internet-alapú set-top boxok és televíziók - fellendülésének köszönhetően a fogyasztók gyorsan átmentek a „TV Bárhol” színpadára már a korai bevezető szakaszán, ahol a fogyasztók növekvő tömege elvárja, hogy minden médiának elérhetőnek kell lennie bármilyen eszközön és bármely hálózati kapcsolat felett, ugyanolyan minőségben, mint amit a hagyományos televíziós szolgáltatásoktól elvárnak. A többképernyős IP-videó berobbanása - függetlenül attól, hogy a hagyományos fizetős TV-szolgáltatók megzavarják-e, vagy hogy lehetőség nyílik szolgáltatásainak bővítésére - határozottan itt marad.

Korábban a videónézés úgy zajlott, hogy a szerverekről a videóállományok letöltődtek, és azokat egy médialejátszó vagy maga a böngésző megjelenítette, addig mára mindez sokat finomodott. Az MPEG-DASH - amit egyebek mellett az Amazon, a Netflix, a YouTube és a Vimeo is támogat - szegmentálja a videót, és néhány másodperces részletekben teszi lehetővé a kiszolgálást. Így például nem kell teljes egészében letölteni egy videót, ha abba a felhasználó épp csak bele akar nézni. Mindezt hagyományos, HTTP/HTTPS támogatással lehet megspékelni, így szabványos keretek között, a hálózat védelmét biztosító eszközökön (például tűzfalakon) is viszonylag jól szabályozott módon lehet biztosítani a videózást.

Szakdolgozatomban röviden bemutatom a különböző adaptív videó streaming technológiákat, és a streaminghez szükséges videó előkészületeket. Ezt követően megmutatom, hogyan kell megtervezni és összerakni egy egyszerűbb DASH alapú streaming szolgáltatást, és végül megvizsgálom, hogy egyes paraméterek miként befolyásolják a videó megjelenítését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.