Adaptív WLAN alapú beltéri helymeghatározás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Huszák Árpád
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Tapasztalhattuk már, hogy a környezetünkben egyre több és egyre nagyobb bevásárlóközpontok nyílnak, amelyekben elég nehézkes elnavigálni, még a kihelyezett segédtáblák segítségével is, vagy gondoljunk csak arra, hogy a fent említett komplexumokhoz tartozó mélygarázsban, vagy parkolóban szeretnénk parkoló helyet találni magunknak autóval. Esetleg rendelkezünk egy vállalkozással, és követni szeretnénk azt, hogy az alkalmazottaink mivel töltik a hasznos munkaidejüket. Fel lehetne sorolni még nagyon sok indokot, amiért szükség lehet a beltéri helymeghatározásra.

Napjainkban szinte már mindenki rendelkezik okostelefonnal, amelyeket előszeretettel használunk életünk megkönnyítésére, egyszerűbbé tételére. Egy megfelelően kidolgozott és kiépített megoldással és egy telefonra telepített alkalmazással könnyen, gyorsan és viszonylag pontosan meghatározható az adott tartózkodási helyünk egy épületen belül. Így lehetővé válna például, hogy egy általunk keresett bolthoz egy plázában a telefonunk oda navigáljon minket, vagy egy üres parkoló helyet találjunk, felesleges káros anyag kibocsátás nélkül. Nagyon sok pénz és idő megspórolható lenne, ha létezne egy olyan megoldás, ami mindezeket lehetővé teszi.

Léteznek már megoldások az említett problémára, azonban némelyikük túl drága, vagy egyszerűen kivitelezhetetlen a fent említett felhasználási területeken. A pontosság természetesen kulcskérdés ez ügyben, hiszen enélkül elképzelhetetlen az, hogy megfelelő navigálást kapjunk a telefonunkon, illetve más alkalmas eszközünkön futó alkalmazástól.

Az általam megtervezett és megvalósított rendszer képes alkalmazkodni a helymeghatározásra használt eszközhöz. Hiszen nem mindenki rendelkezik egy, és ugyanazon típusú okostelefonnal, illetve egyéb alkalmas eszközzel. Különböző gyártóktól származó, különböző típusú eszközök (mobil telefon, laptop, tablet, stb.) eltérő WiFi chipsettel rendelkeznek, ebből kifolyólag eszközönként eltérő jelerősséget mérhetünk velük. Ami az általam választott és az irodalmak által is legpontosabbnak tartott eljárás esetén is nagy pontatlanságot okoz.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.