Adaptív arcfelismerő rendszer tervezése okosotthon környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mesterséges intelligencia és a gépi látás rohamos fejlődése mellett megjelentek olyan kisméretű és olcsó számítógépek, amelyek ezeket a technológiákat elérhetővé tették hobbiprojektekben történő felhasználáshoz is. A gépi látáson belül az arcfelismerés számít az egyik legnépszerűbb területnek, találkozhatunk vele biztonsági alkalmazások kapcsán, de előszeretettel használják fel szórakoztatáshoz is. A kisméretű számítógépek és az arcfelismerés megjelenésének egyik talán legjellemzőbb területe az okosotthonokban történő alkalmazás, rövid kereséssel számos ilyen jellegű terméket és projektet találhatunk.

A szakdolgozat elkészítéséhez az alapvető motivációt az adta, hogy nem állt rendelkezésre olyan nyílt-forráskódú, szabadon felhasználható programozást segítő modul, amely egyszerre valósított volna meg jól használható arcfelismerést, és vette volna figyelembe a kisméretű számítógépek korlátait.

A munkám során három, részben elkülönülő feladatot végeztem el. Előszőr felmértem, hogy a jelenleg piacon lévő eszközök milyen teljesítmény mellett tudják használni az arcfelismerő algoritmusokat és megvizsgáltam, hogy ezt mely tényezők befolyásolják. Ezután elkészítettem egy olyan alkalmazás fejlesztést segítő programmodult, amely nagymértékben megkönnyíti és gyorsítja a funkciók megvalósítását ezen a területen. Végül a modul használhatóságának bizonyításához, annak felhasználásával készítettem egy okoskamera alkalmazást, melynek tervezése során az okosotthonokban történő alkalmazhatóságot tartottam szem előtt.

A mérések alapján kiválasztottam a képfeldolgozáshoz használt algoritmusokat és egy olyan arckövetésen alapuló módszert dolgoztam ki, amely kellő pontossággal működik, anélkül, hogy túl nagy terhet jelentene az ilyen kisteljesítményű eszközökre nézve. Azonban még több apróbb hiányosság maradt a rendszerben és számos továbbfejlesztési lehetőséget látok a modul és az alkalmazás kapcsán is. A jövőben is szeretném folytatni az ezzel kapcsolatos munkát, hogy az eredmény valóban egy mindenki számára használható és hasznos programmodul legyen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.